HOE WORDT EEN BRONZEN BEELD GEGOTEN ?
Verloren wastechniek
Om de beelden te gieten werd bij voorkeur de verloren wastechniek aangewend. Hiervoor dienden verscheidene stappen zeer nauwkeurig gevolgd te worden.
HET MAKEN VAN EEN MAL
Men vertrekt van het model dat in klei, gips, steen of hout kan zijn. Daarrond maakt men een negatiefmal die uit twee lagen bestaat. De eerste laag moet zorgen voor de overname van de vorm tot in de fijnste details. Hiervoor gebruikt men siliconenrubber. De tweede laag, in gips, polyester of epoxy-hars, houdt de rubberlaag in de juiste vorm en fungeert als steunmal.
EEN WASSEN VORM
In de negatiefmal brengt men verscheidene lagen was aan. De overtollige was giet men weg. De dikte van de waslaag zal de uiteindelijke dikte van het bronzen beeld bepalen. Men moet dus zeer voorzichtig werken. De overblijvende wassen vorm wordt uit de mal genomen. In dit wassen beeld worden dan kernnagels gestoken zodanig dat ze er aan beide kanten doorkomen. Dit zijn de ankerpunten waardoor de kern op zijn plaats blijft zitten tijdens het stollen.
VUURVAST MATERIAAL
Rond en in de wassen vorm brengt men vuurvast materiaal aan, een vloeibare mengeling op basis van gips en een hittebestendig materiaal (gemalen baksteen, porfier of chamotte). Aan de wassen vorm worden gietkanalen, luchtkanalen en een gietmond bevestigd, eveneens uit was. Men steekt de vuurvaste mal in de oven en verhit deze tot 150-200 °C.
HET SMELTEN VAN DE WAS
Door het opwarmen van de oven smelt de was langzaam en loopt uit de vorm. Om de wasresten te verwijderen verhit men nu de oven tot 650°C. Het geheel laat men dan gedurende drie dagen uitstoken. Na ongeveer drie dagen is alle was verdwenen en een blok met een holle binnenzijde blijft over.
HET BRONSGIETEN
Het brons bestaat uit 90% koper en 10% tin. Om het brons te smelten wordt de oven opgewarmd tot 1000-1200 °C gedurende één tot drie uur. Het gesmolten brons wordt nu in de holle ruimte gegoten. De holle ruimte wordt van beneden naar boven gevuld om luchtbellen te vermijden en om te voorkomen dat bepaalde delen niet gevuld geraken. Als de holle vorm volledig gevuld is, kan het uitharden beginnen. Het geheel laat men ongeveer een dag afkoelen.
DE AFWERKING
Het vulmateriaal is heel poreus en kan gemakkelijk van rond het beeld verwijderd worden. Overblijvende deeltjes worden met een hogedrukreiniger verwijderd. De gietkanalen en nagels worden weggeslepen. Tenslotte ciseleert men de bronzen vorm en patineert hem eventueel.